Yandex
Обновяване на предпочитанията за бисквитки

Как да преминете от Netplan към мрежови интерфейси

От версия 18.04 на Ubuntu Server мрежата на сървъра се управлява с помощта на Netplan, вместо с обичайните мрежови интерфейси (/etc/network/interfaces).
Netplan е нов софтуер за управление на мрежата за операционната система Ubuntu, като разликата е в използването на езика за програмиране YAML. Най-честата причина за грешки в мрежовата конфигурация в YAML е неговата чувствителност към интервали. Много хора не осъзнават това веднага, поради което се създава продължителна недостъпност на сървъра. И за да избегнат престой поради липса на умения за работа с Netplan, някои хора решават да преминат към обичайното си управление на мрежата с помощта на мрежови интерфейси, чийто конфигурационен файл се намира в /etc/network/interfaces.

Конфигурационен файл на Netpan

Файлът за мрежова конфигурация на Netplan се намира в директорията /etc/netplan, а самият файл може да има различно име в зависимост от системната конфигурация. Разширението на файла е .yaml. Преди да преминете към network/interfaces, трябва да проучите малко Преди да се върнете към стария метод, трябва да прочетете съществуващата мрежова конфигурация. За да направите това, използвайте командата:
cat /etc/netplan/*.yaml20240923_es3EivfG

Инсталиране на пакета ifupdown

Пакетът ifupdown е необходим, за да се инсталира необходимият софтуер за управление на мрежови интерфейси във файла /etc/network/interfaces. Той може да бъде инсталиран с помощта на командата:
apt install ifupdown

Изключване на Netplan

Сега трябва да деактивираме netplan, за да може той да се управлява единствено от ifupdown. За да направите това, преименувайте или изтрийте директорията /etc/netplan, например със следната команда:
mv /etc/netplan /etc/netplan_backup/20240923_kmaIpsLH

Конфигуриране на мрежови интерфейси

След това трябва да конфигурирате мрежата във файла /etc/network/interfaces. Файлът може да се редактира например с редактора nano.
nano /etc/network/interfacesВъведете данните за мрежата въз основа на предварително получените данни от конфигурацията на Netplan.
20240923_ByPdTL8j

Стартиране на услугата:
systemctl restart networkingМожете да проверите мрежата, като използвате командата:
ip a

Премахване на Netplan

Това действие не е задължително, но ако сте решили да мигрирате и да останете със софтуера за конфигуриране на мрежата ifupdown, най-добре е да премахнете netplan от системата:
apt remove netplan.io

Връщане към netplan

Ако в бъдеще решите да се върнете към управлението на мрежата с помощта на инструмента netplan, стъпките по-долу ще ви помогнат да го направите.

Възстановяване на конфигурацията на netplan

Изпълнете командата:
mv /etc/netplan_backup /etc/netplan20240923_fWjwjMIl

Инсталиране на пакета netplan

Инсталирайте отново премахнатия преди това пакет netplan. Ако пакетът не е бил премахнат, пропуснете действието.
apt install netplan.ioПосле восстановления конфигурации Netplan нужно её применить с помощью следующей команды:
netplan applyПроверьте корректность сети можно повторно с помощью той же команды, что использовалась ранее:
ip a20240923_mb18Jx1D

Удаление пакета ifupdown

Если сеть работает и netplan не выдает ошибок, то выполняем:
apt remove ifupdown
23 Sep 2024, 15:32:36